Welk padelracket kopen? Hier moet je opletten!

Welk padelracket kopen?

Wil jij een padelracket kopen? Dan heb je al gezien dat er ontzettend veel keuze aan padelracket is. Het belangrijkste bij een padelracket is dat je kunt spelen met comfort, maar ook het design van het racket is natuurlijk niet onbelangrijk. Een aantal aspecten in een padelracket hebben een grote impact op de controle, comfort en power van het racket. Hieronder leggen wij de belangrijkste aspecten van een padelracket uit zodat jij de uiteindelijk weet welk padel je moet kopen. Wil je niet het hele artikel lezen, maar ben je benieuwd naar de padelrackets die wij aanbevelen? Kijk dan onderaan de pagina naar onze keuzes!

Vorm

Er zijn 3 soorten padelrackets op de markt: padelrackets met een rond racketblad, rackets met een druppelvormig racket blad en rackets met een diamantvormig racketblad. Wil je een padelracket kopen dan het is van belang om de verschillen in de vorm te weten. De vorm van het racket heeft veel invloed op de gewichtsverdeling in het padelracket. Een padelracket dat lichter aanvoelt zal ook gemakkelijker te bespelen zijn. Hierdoor zijn lichte padelrackets ook geschikter voor beginners, omdat je meer wendbaar bent.

– Rond

Bij een rond padelracket ligt het gewicht laag in het racket waardoor je een grotere sweetspot hebt. Het gewicht licht in de richting van het handvat waardoor je meer controle hebt over het racket. Ook betekent dit dat je de bal zuiver kunt raken ook als je de bal niet in het midden van het blad raakt. Dit maakt het racket uitermate geschikt voor beginners.

– Druppel

Bij de druppelvormige rackets ligt het gewicht iets hoger waardoor de sweetspot wat kleiner wordt. Doordat het gewicht iets hoger ligt, kun je iets meer snelheid generen. Dit racket geeft een perfecte balans tussen power en controle.

– Diamant

Het diamantvormig racket is voor de ervaren spelers. Dit racket heeft een zeer kleine sweetspot, maar kun je hier goed mee omgaan dan ben je heel gevaarlijk met deze type rackets. Wil je meer weten over de verschillende tussen deze vormen? Wij hebben er een bericht over geschreven. Lees dit bericht hier.

De verschillende vormen van een padelracket: rond, druppel en diamant.
De verschillende vormen van een padelracket: rond, druppel en diamant.

Gewicht

Het gewicht is erg bepalend voor het comfort en de power waarmee je kunt speler. Een lichter racket zorgt voor meer comfort, maar voor minder power. Vooral beginners kunnen daarom beter beginnen met een licht padelracket. Ook omdat dit lichtere racket voor minder belasting op de armspieren zorgt. Lichte padelrackets met een zachte kern zijn dus ook vooral geschikt voor spelers die snel last hebben van een tennisarm. Gevorderde en ervaren spelers kiezen vaak voor een padelracket boven de 365 gram. Met meer gewicht kun je meer snelheid genereren aan de bal. Hierdoor kun je in de aanval gevaarlijker zijn. Belangrijk is om te kijken waar het gewicht in het racket zit. Een zwaarder padelracket kan namelijk lichter aanvullen als het gewicht in de richting van het handvat zit. Daar tegenover kunnen lichte padelrackets weer zwaar voelen als deze rackets vooral topzwaar zijn.

  • Het ideale gewicht van een padelracket voor vrouwen ligt tussen de 340 gr en 370 gr. Vooral beginners kiezen vaak voor een racket rond de 355 gram.
  • Het ideale racketgewicht voor padelrackets voor mannen ligt tussen de 360 gr en 380 gr. Vooral beginners kiezen vaak voor een racket rond de 365 gram.
  • Het ideale racketgewicht voor kids ligt tussen de 240 gr en 280 gr.

Kern

De kern van het padelracket bestaat uit verschillende soorten foam en speelt een grote rol in de keuze van welk padelracket je gaat kopen. In eerste instantie werden padelrackets gemaakt uit één type foam. Tegenwoordig bevatten rackets vaak een combinatie van verschillende type foam. Veel beginnersracket hebben een zachtere kern. Hoe harder het padelracket is, hoe aanvallender je kunt spelen. De meeste beginnersracket worden gemaakt van FOAM, terwijl de gevorderden rackets vaak bestaan uit EVA. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker een combinatie van deze beide kernen.

Zachte kern

Een padelracket met een zachte kern is geschikt voor beginners. De zachte kern helpt spelers namelijk snelheid te genereren aan de bal. De bal veert namelijk in het blad waarna de bal ook weer uit het blad springt. Een voorbeeld hiervan is wanneer je een snelle bal van de tegenstander aan het net blokkeert of een losser schot slaat vanuit het verdedigende deel van de padelbaan. Dankzij een grotere elasticiteit van de binnenkern wordt in deze situaties meer snelheid gegenereerd. Wanneer je de bal harder wilt raken dan zul je wel met meer moeite de bal ook hard spelen. Er gaat namelijk veel kracht verloren door de elasticiteit van het racket. De bal blijft meer in de kern hangen waardoor de snelheid in het blad wordt geabsorbeerd.

Een zachter padelracket zorgt wel voor meer comfort. De kern vangt namelijk de meeste trillingen op waardoor je deze trillingen niet meer in de arm zult voelen. Daarom is vooral geschikt voor de beginnende spelers die nog onder ontwikkelde armspieren hebben.

Harde kern

Een padelracket met een harde kern is geschikt voor de gevorderde en ervaren padelspeler. Het grote voordeel van padelrackets met een harde kern is de aanvallende potentie die je hebt bij hardere ballen van je tegenstander. Speel je tegen gevorderde spelers dan zullen de aankomende ballen meer snelheid hebben. Zodra je de bal terugslaat zal de bal niet in de kern van het racket blijven hangen, omdat de bal niet wordt geabsorbeerd door de kern. Hierdoor heb je ook meer controle met een harde kern. Je kunt ballen met veel precisie plaatsen omdat je de ballen zuiverder raakt.

Het nadeel van een padelracket met een hardere kern is het gebrek aan comfort in het spel. De trillingen in je slagen zullen namelijk niet meer worden opgevangen door de kern. Daarnaast is het moeilijker om zachtere ballen met veel snelheid terug te spelen omdat het racket geen elastische kern bevat.

De kern van een padelracket

Oppervlak

Naast de vorm, het gewicht en de kern van het racket is er nog een ander belangrijk aspect van een padelracket. Dat is namelijk het oppervlak materiaal. Een padelracket bevat een racket oppervlak gemaakt van Glasvezel of van Carbon Fiber. Een racket van glasvezel is zachter, maar ook makkelijker te breken. Een padelracket van carbon is duurzamer en harder, maar is ook duurder. Daarnaast combineren vele racketmerken deze beide materialen ook in het racketblad.

Speel je veel in vochtig weer dan is het belangrijk om niet te besparen op de kwaliteit van het racket oppervlak. Een racket oppervlak van glasvezel gaat eerder kapot, helemaal in de Nederlandse weersomstandigheden voor padel. Als padelballen nat zijn dan zijn ze een stuk zwaarder omdat ze water opnemen. Een padelracket bestaande uit glasvezel is hier vaak niet tegen bestand waardoor je padelracket al snel scheuren zal bevatten. Je kunt daarom beter voor een padelracket met een Carbon Fiber oppervlak kiezen. Carbon Fiber oppervlak zijn er vanaf 1K carbon en gaan vaak tot 18K carbon. Hoe hoger het getal, des te sterker het materiaal is. Een sterke Carbon Fiber oppervlak zorgt ook voor een harder padelracket.

Een andere toevoeging die we tegenwoordig steeds meer zien op het racket oppervlak zijn de ‘3D surfaces’. Dit is een ruw patroon dat op het racketblad zit. Hierdoor kun je gemakkelijk rotatie generen aan bal waardoor je gemakkelijker slice aan de bal kunt meegeven. Een racket met een 3d oppervlak is voor beginners niet noodzakelijk.

Merk

Er zijn veel verschillende padelmerken. Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘welk padelracket je moet kopen?’ is het ook belangrijk om te kijken naar het merk. Over het algemeen ontwikkelen alle merken padelrackets van hoge kwaliteit. Echter zou de keuze van je racketmerk wel een grote rol moeten spelen. Padel is in de warmere landen erg groot. De meeste rackets worden daarom ook ontwikkeld voor die weersomstandigheden. In Nederland spelen we vaak in vochtig en koud weer. Ballen zijn hierdoor zwaarder waardoor het materiaal in en op je racket het dus zwaar te voortduren hebben. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een een sterker padelracket. Uit ervaring weten we dat merken als Dunlop & Starvie minder gemaakt zijn voor de Nederlandse weersomstandigheden. Deze rackets zijn minder duurzaam. Padelmerken met sterke padelrackets zijn: Bullpadel, NOX, Adidas, Bramos, Babolat en Black Crown.

Ben je specifiek op zoek naar een sterk padelracket dat geschikt is voor de Nederlandse weersomstandigheden dan kun je kijken naar een padelracket van Varlion. Dit merk ontwikkeld padelrackets in haar eigen fabriek. Deze padelrackets bevatten een speciaal ontwikkelde bumper op de frame van het racket waardoor je racket volledig bescherm is tegen stoten. Echter ziet je dit ook terug in de prijs aangezien deze padelrackets zijn geprijsd vanaf €250,-

Onze keuze voor padelrackets voor beginners

Onze keuze voor padelrackets voor gevorderden

Heb je antwoord gekregen op de vraag: Welk padelracket kopen? Op onze website vind je een overzicht van alle padelrackets die in Nederland te koop zijn. Wil jij een padelracket kopen? Vind dan bij ons een overzicht van alle aanbieders en vind de beste prijs voor jouw nieuwe racket!

ook interessant:
https://www.youtube.com/watch?v=Ba-yLDnXVVU
https://www.youtube.com/watch?v=NN5M-w7MEag
– https://varlion.com/en/complete-guide-to-choosing-the-right-padel-racket/
https://padeljoy.com/soft-or-hard-padel-racket/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij houden je via onze nieuwsbrief op de hoogte van speciale aanbiedingen, kortingscodes en nieuwe padelrackets!

Deel dit bericht met je padelvrienden!

Dit bericht heeft 3 reacties.

Geef een antwoord

×
×

Winkelmand

Blijf of de hoogte van de beste aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang leuke padelberichten, exclusieve kortingscodes en meer…

Ontvang het laatste padelnieuws!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen en aanbiedingen!