Welk padelracket kiezen? Vind je antwoord hier!

De verschillende vormen van een padelracket: rond, druppel en diamant.

Lees je dit bericht dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een padelracket. Maar welk padelracket moet je nu kiezen? En welk padelracket past het beste bij jouw speelstijl? Er zijn veel verschillen in padelrackets, maar toch lijken ze ook weer veel op elkaar. Het kan daarom ook erg lastig voor je zijn om tussen al deze tientallen rackets het juiste racket te kiezen. Belangrijk is in iedere geval dat het racket comfortabel speelt, maar het oog wil natuurlijk ook wat! In dit bericht leggen we uit waar jij vooral op moeten letten bij het kiezen van een padelracket.

Een padelracket is opgebouwd uit 3 delen. De kern van het racket: dit is de binnenkant (kern) van het racket. Het frame van het racket: dit is de rand van het racket. Het oppervlak: dit is het slagoppervlak waar je de bal mee zult raken.

Vorm

Er zijn 3 type padelrackets op de markt: rondvormige, druppelvormige en diamantvormige rackets. De vorm van het padelracket zegt veel over de speelstijl van het racket. En is dus ook zeer bepalend voor welk padelracket jij moet kiezen. Zo heeft een rond racket namelijk een uitgebalanceerde gewichtsverdeling. Dit betekent dat het racket een grote sweetspot heeft, maar ook dat het padelracket lichter aanvoelt. Hierdoor speel je met meer comfort. Hoe groter de sweetspot, hoe beter je de bal kunt raken. Het is dan niet erg om de bal niet in het centrum van het racketblad te raken.

Als beginner zul je lang niet elke bal precies in het hart van je racket raken. Daarom is een rond padelracket uitermate geschikt voor beginners. Naast beginners zijn deze rackets ook zeer geschikt voor verdedigende spelers. Een rond racket biedt namelijk veel controle en wendbaarheid. Het enige nadeel van een rondracket is dat je minder aanvallende potentie hebt. Het is dus moeilijker om een harde smash te spelen.

Diamant

Een diamantvormig padelracket is de krachtpatser onder de rackets. Deze padelrackets zijn vaak topzwaar. Hierdoor zijn ze moeilijker te bespelen en minder wendbaar. Echter kun je veel gemakkelijker snelheid aan de bal brengen. Het gewicht van het racket zit namelijk hoger in het racket waardoor je makkelijker snelheid aan de bal kunt genereren. Ben je dus een aanvallende speler dan is een diamant racket wellicht iets voor jou! Bij een diamant racket is de sweetspot wel kleiner vanwege de gewichtsverdeling in de top van het racket. Het racket is daarom ook vooral geschikt voor spelers die al enige padelervaring hebben. Kun je de bal dus goed in het midden van het blad raken dan zou een diamantvorming racket wellicht geschikt voor je zijn. Tenzij je geen aanvallend ingestelde speler bent. Dit type racket speelt meestal met minder comfort dan een rond padelracket.

Druppel

Een druppelvormig racket wordt gezien als een hybride tussen de diamant en het ronde racket. Bij een druppelvormig racket licht de gewichtsverdeling wat verder in de top van het racket. Hierdoor ligt de sweetspot ook wat hoger en is het dus belangrijker om de bal wat meer in de sweetspot te raken. Echter is de sweetspot wel een stuk groter dan bij een diamantvormig racket. Hierdoor is een druppelvormig racket eerder aan te raden voor de wat gevorderde padelspeler. Vanwege de gewichtsverdeling in de top, kun je gemakkelijker snelheid genereren aan de bal. Je kunt dus een aanvallende speelstijl hanteren met dit type racket, terwijl je ook met comfort kunt spelen.

Meer informatie over de vorm van een padelracket? Lees hier verder!

Gewicht

De padelrackets wegen gemiddeld tussen de 360 en 370 gram. Een padelracket kan zwaarder of lichter uitvallen, omdat padelrackets deels met de hand worden gemaakt. Echter is het gewicht van het racket niet de belangrijkste indicator, maar juist de gewichtsverdeling van het racket. Vooral beginners en licht gevorderde spelers willen een licht padelracket met een laag balans punt. Een racket dat topzwaar is kan met 360 gram zelfs nog zwaarden voelen dan een uitgebalanceerd racket van 370 gram. De meeste spelers hebben voorkeur voor een lichter padelracket met een goede gewichtsverdeling.

Het gewicht van een padelracket bepaald deels hoe wendbaar het racket is, maar de gewichtsverdeling is nog veel belangrijker. Hierbij is de vorm van het racket dus weer van essentieel belang. Bij een racket met veel gewicht in de top van het racket, ben je minder wendbaar. Je levert in op wendbaarheid, maar haalt voordeel uit kracht. Je neerwaardse snelheid wordt vergroot door het gewicht in de top. Daarom zijn diamant rackets ook aan te bevelen voor aanvallend ingestelde spelers.

Heb je snel last van blessures dan valt een diamant racket dus niet aan te raden. Je kunt dan beter kijken naar een lichter racket waarbij het gewicht goed is uitgebalanceerd. Dit is het geval bij ronde rackets, maar ook druppelvormige rackets zijn minder zwaar in de top.

Kern:

De hardheid van je kern is zeer bepalend voor de keuze van welk padelracket jij moet kiezen. De kern van een padelracket kan bestaan uit, EVA rubber, EVA Foam, foam of polytheen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer parelmerken die bovenstaande materialen met elkaar combineren. Daarnaast geven de padelmerken de kern allerlei verschillende namen waardoor het lastig te achterhalen is welk materiaal gebruik wordt.

Controle en Comfort

Het belangrijkste bij de kern van een racket is dat je de bal met veel controle en comfort kunt terugbrengen in het spel. Een zachtere kern zorgt voor comfort omdat de vibratie in het racket voornamelijk door de kern wordt opgevangen. Een padelracket met zacht foam is dus zeer geschikt voor de beginnende padelspeler. Bij een zachte kern verdwijnt de bal tijdelijk in het zachte foam, de bal schiet hierna weer uit het blad. Hierdoor hoef je weinig kracht te zetten om snelheid te generen. Omdat de bal in de zachte kern wordt teruggeveerd, is je reactiesnelheid wel lager. Als aanvallende speler zul je met een zachte kern dus veel minder snel kunnen reageren waardoor tijd verliest en wellicht ook het punt.

Voor beginners en allround spelers is een zachtere kern aanbevolen. Met zachtfoam kun je makkelijker snelheid genereren. Daarnaast is de kans op blessures kleiner bij zacht foam. Het foam vangt namelijk al veel trillingen op.

Voor aanvallende spelers is het juist aan te raden om voor een padelracket met een harde kern te kiezen. Met een hardere kern kun je sneller reageren op de bal. Ook kun je de bal nauwkeuriger plaatsen. Het nadeel is dat zelf meer zult moeten werken met een hardere kern. Daarnaast zul je iedere trilling in het racket meer voelen, omdat de kern dit dus niet opvangt. Gevorderde en ervaren spelers hebben vaak wel een voorkeur voor een harder padelracket.

Oppervlak

Het racketoppervlak bestaat uit glasvezel of carbon. Dit is dus de laag die over de kern van het racket heen zit. Hoe harder het carbon, hoe harder het racket ook aanvoelt tijdens het spelen. Padelrackets zijn te verkrijgen in: glasvezel, 100% carbon, 3K, 6K, 10K, 12K, 18K en soms eventueel in Kevlar. Voor beginners zijn padelrackets met glasvezel, 100% carbon of 3K carbon zeer geschikt. Een padelracket met een glasvezel oppervlak is echter wel minder sterk. De duurzaamheid van dit racket ligt dus ook lager dan bij een carbon racket.

Naast het materiaal in het racketoppervlak, kun je ook kiezen voor een ruw oppervlak. Veel padelrackets in de midden en top klasse bevatten een 3D oppervlak op het racketblad. Met dit ruwe blad kun je makkelijker spin aan de bal geven. Hierdoor kun je ballen lager vanaf de glaswand laten komen.

Aanvallers:

Ben je een aanvallende padelspeler? Met de onderstaande specificaties weet jij welk padelracket je moet kiezen!

 • Diamantvorm padelracket
 • Gewicht: 365-380 gram
 • Kern: harde kern
 • 3D oppervlak

Verdedigers

Ben je een verdedigende speler? Dan zijn de volgende specificaties voor jou!

 • Ronde vorm padelracket
 • Gewicht: 355 – 365 gram
 • Kern: de kern van je racket kan zowel hard als zacht zijn.


Allround:

Ben je een allround speler? Sta je zowel graag in de aanval als in de verdedigen? Kijk dan naar padelrackets met de volgende specificaties

 • Een druppelvorm of ronde vorm
 • Gewicht: ongeveer gewicht van 365 gram
 • Kern: gebruik een niet al te harde kern
 • oppervlak: een 3D oppervlak zorgt voor meer grip op de bal en is daarom dus aan te bevelen!

Ben je op zoek naar een beginnersracket voor padel? Dan vind je dit bericht wellicht interessant: Dit zijn de beste padelrackets voor beginners! (2021)


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij houden je via onze nieuwsbrief op de hoogte van speciale aanbiedingen, kortingscodes en nieuwe padelrackets!

Deel dit bericht met je padelvrienden!

Dit bericht heeft 7 reacties.

Geef een antwoord

×
×

Winkelmand

Blijf of de hoogte van de beste aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang leuke padelberichten, exclusieve kortingscodes en meer…

Ontvang het laatste padelnieuws!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen en aanbiedingen!